Hanza firar 10 år

HANZA 10 ÅR - FRÅN FINANSKRIS TILL MILJARDBOLAG

HANZA grundades bara en månad innan finanskrisen 2008 drog som en flodvåg över den globala ekonomin – men lyckades klara stålbadet. I dag omsätter företaget 1,8 miljarder kronor och har 1 600 anställda i sex länder.
– Tajmingen har varit emot oss några gånger. Men samtidigt har det gjort oss bättre rustade för framtiden, säger vd Erik Stenfors.

Idén var lika enkel som självklar: Att göra livet lättare för de som vill tillverka industriprodukter – och samtidigt spara både pengar, transporter och miljö. Grundaren och vd:n Erik Stenfors vision var att bygga upp en ”one-stop-shop” för de som vill utveckla och tillverka produkter, så att de skulle slippa anlita en rad olika leverantörer utspridda över jordklotet.

– Det skulle vara galet om det bara fanns en affär som bara sålde mjölk, en affär som bara sålde ägg och en affär som bara sålde mjöl. Ännu tokigare vore det om affärerna var spridda över jordklotet. Då skulle det vara ett jätteprojekt att få ihop ingredienserna till en enkel pannkaka. Men det är precis så det är inom tillverkningsindustrin, säger Erik Stenfors.

Resultatet blev HANZA. Tanken var ett bolag där fristående fabriker med olika tillverkningsteknologier samlas i kluster, som därigenom skulle kunna tillverka lokalt, nära både uppdragsgivare och slutkunder. I fokus stod kundnyttan: Att erbjuda en helhetslösning som var enklare, mer effektiv, billigare och som hade mindre miljöpåverkan.

– När man ska utveckla produkter är närhet mellan tillverkning och utveckling otroligt viktig – inte bara geografiskt, utan även kulturellt och språkligt. Att man kan åka ut till en fabrik och testa idéer kan vara avgörande för om de blir framgångsrika eller inte. Samtidigt måste färdigutvecklade, stabila produkter tillverkas nära slutmarknaden.

Erik Stenfors hade själv grundlig erfarenhet av hur svårt, krångligt och dyrt det var för produktägare att få produktionen att fungera. Han har i omgångar arbetat med produktutveckling, bland annat en handdator åt Svensk Bilprovning och ett antal produkter för småbarnsföräldrar, till exempel en unik febertermometer och en prisbelönt babyvakt. Däremellan har han grundat kretskorttillverkaren NOTE 1999, som på fem år växte till ett börsnoterat miljardbolag. Men att bara kunna erbjuda tillverkning kändes för snävt. För att öka kundvärdet ville Erik Stenfors även erbjuda rådgivning kring hur produktionsprocesser och materialinköp kan ske på ett effektivt sätt. Det vill säga att skapa ett bolag som både är konsulter och tillverkare.

I augusti 2008 sjösatte HANZA sin kompletta tillverkningsmodell, efter att bolaget hade gjort ett par förvärv inom elektronik- och mekaniktillverkning. Men natten till den 15 september ställde den anrika amerikanska banken Lehman Brothers in sina betalningar och ansökte om konkursskydd – och en av århundrades värsta ekonomiska kriser var ett faktum.

– Vi startade HANZA just före Lehman Brother-kraschen. Ett par år senare kom Greklandskrisen. Sedan hade vi även en utmaning år 2014 när några av våra kunders volymer drabbades av två helt olika händelser som inträffade samtidigt. Ryssland annekterade Krim, med sanktioner som följd, och oljepriset halverades, som bland annat drabbade oljeprospekteringen. Så tajmingen har varit emot oss några gånger. Å andra sidan kanske det har bidragit till framgången. Kriserna har gjort oss mer immuna mot oväntade händelser. Koncernledningen är analytisk och ständigt beredd på förändringar i omvärlden. Genom att vi tagit oss igenom olika utmaningar under bolagets uppbyggnad är vi bättre rustade för framtiden.

En viktig del av strategin har varit att samla kompetenta medarbetare, genom förvärv av företag med ekonomiska utmaningar. Genom att koppla samman fabrikerna, kunde de gamla kunderna fortsätta gå till samma fabrik – men få del av ett mycket bredare och bättre erbjudande. Ett exempel på det är förvärvet av elektroniktillverkaren Elektromekan i Årjäng 2010.

– När vi köpte Elektromekan var bolaget under rekonstruktion, de förlorade 40 miljoner kronor om året och stod bara dagar från konkurs. De anställda var förtvivlade och det var tårar i ledningsgruppen när jag träffade dem första gången. I dag är det en riktigt lönsam enhet – en fabrik från 1970-talet som hade stängt om inte vi hade tagit över.

En annan viktig hörnsten i företagets strategi har varit att satsa på landsbygden, vilket bland annat märkts tydligt i Värmland. ”Årjäng är det nya Kina”, hävdade HANZA i en uppmärksammad debattartikel i Dagens Industri 2014, där företaget beskrev fördelarna med tillverkning på landsbygden. Och i januari 2018 köpte HANZA tunnplåtstillverkaren Wermland Mechanics. De två HANZA-fabrikerna i Årjäng kompletterades därigenom med två anläggningar i Töcksfors och Svanskog. I dag sysselsätter HANZA cirka 400 personer i Värmland.

– Vi tror inte på tillverkning i stora och dyra städer, utan vi tror på landsbygden. En viktig orsak är lojala medarbetare, som skapar en viktig kompetens. En annan orsak är bemötandet från kommun och sparbank som värdesätter att arbetstillfällen finns kvar på orten. Sedan finns det lokaler till rimliga kostnader, jämfört med större orter. På landsbygden kan våra fabriker betyda mycket för våra medarbetare – och våra medarbetare betyder förstås allt för HANZA.

Att bidra till en bättre miljö har varit en självklarhet inom HANZA, eftersom det är en del av själva affärsmodellen. Genom att samla produktionen lokalt – nära både produktutvecklingen och slutkunderna – minskar transporterna dramatiskt. Att miljöanpassa produktionen är både etiskt och affärsmässigt nödvändigt, inte minst med tanke på den stigande temperaturen i klimatdebatten.

– Efter den här sommarens rekordvärme och skogsbränder finns det ingen som går oberörd. Det är många som funderar över hur det är med miljön och vad man själv kan göra, till exempel att inte flyga eller äta mindre kött. Vi som ser vanvettet i produkttillverkning – hur komponenter transporteras fram och tillbaka över jordklotet för att bli en produkt – ser andra möjligheter. Här går dessutom etik, moral och viktiga samhällsåtgärder hand i hand med ökad lönsamhet. Företag kan öka lönsamheten genom att hjälpa miljön, så det är inget motsatsförhållande.

Under de tio år som HANZA funnits har fokus hela tiden legat på att skapa nytta och värde för kunderna. Och trots att traditionella kontraktstillverkare under den här perioden har tappat mark, har HANZA tvärtom kunnat expandera.

– För oss har inte tillväxt varit det viktiga. Vi försöker skapa lönsamhet hos våra kunder, vilket långsiktigt gynnar HANZA. Det jag är mest stolt över – och som inte alltid syns – är hur vi hela tiden lyckats skapa lönsamhet i de olika delarna i HANZA samtidigt som vi byggt upp koncernen. De nyemissioner som genomförts har varit kopplade till förvärv. Vi har vuxit utan att be aktieägarna om rörelsekapital, vi har klarat av det med egna medel – även under kristider.

I början av 2018 lämnade HANZA uppbyggnadsfasen och gick in i en expansionsfas, med fokus på nya geografiska kundområden och större försäljningsvolymer i de befintliga tillverkningsklustren. För HANZA är vägen mot framtiden tydligt utstakad:

– Drömmen är ju att HANZA hjälper alla produktägare globalt. Jag tror verkligen att det är så här det måste vara: Man måste kunna gå till en tillverkare som kan erbjuda mer än en liten del av en produkt. Som inte bara passivt tillverkar en produkt enligt ritning, utan som är aktiv och kommer med bättre lösningar som är billigare och leder till mindre miljöpåverkan. Tack vare våra medarbetares olika kompetenser har vi lyckats skaffa oss en oerhörd bredd, som vi erbjuder till våra kunder. Och målet är att ta den modellen vidare ut i världen, säger Erik Stenfors.

Fakta: HANZA
HANZA är ledande inom strategi och tillverkning av högteknologiska produkter.
Affärsidén är att samla olika tillverkningsteknologier i fabrikskluster. Med hjälp av dessa tillverkningskluster skapar HANZA effektiva och miljöstrategiska tillverkningsprocesser som bidrar till konkurrenskraft för produktägande bolag.
HANZA grundades 2008 och utvecklas i snabb takt. I dag omsätter HANZA omkring 1,7 miljarder kronor och har över 1 650 anställda i sex länder. Bland uppdragsgivarna finns bolag som ABB, Atlas Copco, Getinge och SAAB Defense.

Fakta: Hållbarhet
HANZA arbetar för att fler innovativa produkter ska förverkligas och att tillverkningen för dessa blir så effektiv, lönsam och hållbar som möjligt. För en långsiktigt hållbar tillverkningsindustri krävs att produktägare och tillverkare tillsammans skapar lösningar som även fungerar för framtida miljömässiga, sociala och ekonomiska utmaningar.

Vårt hållbarhetsarbete är en integrerad del av både affärsidén och den löpande verksamheten. Hållbarhet genomsyrar vårt sätt att arbeta och omfattar hela värdekedjan genom att vi tar ansvar för våra egna anläggningar samtidigt som vi hjälper våra uppdragsgivare att skapa mer hållbara tillverkningsprocesser.

Fakta: Vår värdegrund
Vision: Vi strävar efter att vara en unik och värdeskapande affärspartner inom tillverkning.
Kärnvärden: Vi drivs av att leverera strategiska tillverkslösningar i världsklass.
Därför präglas vår verksamhet av att:

  • Vi är fokuserade. Vi sätter upp tydliga och ambitiösa mål tillsammans med våra uppdragsgivare. Vi når målen genom att vara fokuserade på kvalitet och effektivitet.
  • Vi kommunicerar. Vi utvecklas genom att vi kommunicerar och lär av varandra och våra uppdragsgivare. För att ständigt kunna förbättra vår verksamhet är vi lyhörda och bygger en kultur där det är högt i tak.
  • Vi är lagspelare. Vi tror på samarbete och att goda idéer uppstår i möten mellan människor. Våra medarbetare är lagspelare och känner ett stort ansvar för gemensamma resultat.
  • Vi tar ägarskap. Vi känner stort ansvar i våra arbetsprocesser. Varje del i vårt arbete är viktig för det slutgiltiga resultatet.
  • Vi gör saker och ting enklare. Vi moderniserar och effektiviserar tillverkningsindustrin. Det innebär att vi vill att det ska vara enklare för innovationer att nå marknaden på ett effektivt och lönsamt sätt.

Fakta: Erik Stenfors
Yrke: Grundare och vd för HANZA
Ålder: 51
Familj: Fru och tre barn
Utbildning: Civilingenjör, KTH, teknisk fysik
Karriär: Teknisk chef på Minec Systems från 1992. Bodde i Polen 1997-1999 och byggde upp en elektronikfabrik (Qcom). Grundade elektroniktillverkaren NOTE 1999 och EMS-Alliance 2001.
2006–2007 bodde Erik Stenfors i London, där han startade bolaget Bosieboo och utvecklade barnprodukter. Bland annat en babymonitor som vann priset ”Mother&Baby award” i London 2007, där Philips babymonitor kom på andra plats.

2008 grundade Erik Stenfors HANZA, som han sedan dess är vd för.

FÖLJ OSS GÄRNA

PRENUMERERA

OM OSS

HANZA är en snabbväxande industriell affärspartner inom tillverkning. Företaget erbjuder en unik kombination av rådgivning och skräddarsydda tillverkningslösningar vilket möjliggör en ökad tillväxt och lönsamhet för kunderna. HANZA grundades 2008 och har vuxit till ett miljardbolag. Bolaget har i dagsläget verksamhet i Sverige, Finland, Estland, Polen, Tjeckien och Kina. Bland HANZAs uppdragsgivare finns ledande bolag som Kone, Konecranes, Atlas Copco, ABB och Saab Defense.

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

400 Bad Request for URL https://api.instagram.com/v1/users/self/media/recent/?access_token=2599113861.8d7043c.9b0781ddcc8447c080cf76c61e24220e

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

HANZA använder cookies för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats.
Genom att använda webbplatsen accepterar du användadet av dessa cookies.
LÄS MER OM COOKIES OCH HUR DU AVAKTIVERAR DEM.

Hanza-logo

HANZA Group

2018 - ALL RIGHTS RESERVED

+46 8 624 62 00 info@hanza.com